YK on maailmanlaajuinen vaikuttaja 

YK eli Yhdistyneet kansakunnat perustettiin toisen maailmasodan jälkeen. YK:n tarkoituksen oli alun perin suojella maailmaa uusilta sodilta, mutta nykyään se vaikuttaa myös moniin muihin asioihin maailmassa. Tänään keskiviikkona 24.lokakuuta me kaikki vietämme YK:n päivää. Ympäri maailman YK:n päivän kunniaksi liputetaan. Suomessa sitä on liputettu vasta vuodesta 1987. Kun YK oli perustettu pääasiana oli luoda tuleville sukupolville turvallinen yhteiskunta jossa ei sodittaisi. Nykyään järjestö vaikuttaa maailmanlaajuisesti myös esimerkiksi ihmisoikeus asioihin, kuin ilmastonmuutokseenkin.  

Ihmisoikeudet liittyvät jokaiseen ihmiseen tällä planeetalla. Jokaisen täytyy saada asiallista kohtelua eikä kokea syrjintää. Ennen vanhaan rotusyrjintä oli merkityksellisessä asemassa ihan arkielämässäkin. Samoin syrjittiin seksuaalivähemmistöihin kuuluvia, eri kansallisuudesta tulleita ja eri uskontokuntiin kuuluvia. Tätä kaikkea YK yrittää toiminnallaan ehkäistä. Jokainen ihminen pystyy omalla toiminnallaan edistämään ihmisoikeuksia ja tasa-arvoisuutta maailmassa olemalla suvaitsevainen ja ottamalla ihmisen ihmisenä eikä vaikkapa juutalaisena, jos hän kuuluu juutalaiseen uskontokuntaan.  

Yksi uusimmista ja varmasti päällimmäisenä oleva YK:n huolista on ilmastonmuutos. Ilmastonmuutos koskettaa kaikkia, samalla myös suurin osa ihmisistä saattaa tajuamattaan edistää ilmaston lämpenemistä. YK yrittää neuvotteluissa miettiä miten saataisiin tasapaino saastuttajien ja kärsijöiden välille. Saastuttajien tilastossa kärjessä oli USA sekä Eurooppa, mutta nykyään huipulle on kivunnut Kiina. YK on kirjoittanut ilmastosopimuksen jossa kehotetaan ihmisten suojelemaan maapalloa, jotta tuleva sukupolvi saa turvalliset elinolosuhteet.  

Juuri sinä, joka luet tätä tekstiä nyt. Aloita tänään ja jatka tulevaisuudessa maapallon suojelemista. YK on järjestönä hyvä esimerkki siitä, miten pystyt vaikuttamaan luontoon ja maapallon niin sanottuun terveyteen. Kasvispainotteinen ruoka on parempi vaihtoehto, autolla kulkemista kannattaa välttää, voit kierrättää kaikki roskasi sekä voit ostaa kesto kassin, mieluummin kuin, että ostaisit kaupassa joka kerta uuden muovipussin.   

Juhlitaan yhdessä YK:n päivää ja mennään kohti parempaa ja kirkkaampaa tulevaisuutta.  

(Visited 426 times, 1 visits today)

9 Kommentit

  1. hyvä ja asiallinen juttu ootte hyviä ja parhaita sain tietää paljon uutta ja kannustatte suojelemaan maapalloa hyvä te:) 😉 =) (ps siisti kuva)

  2. Mahtava artikkeli! Hyvin tehty ja hyvä että kannustatte ihmisiä olemaan siistejä ja järkeviä. Se on todella tärkeetä että kannustatte ihmisiä olemaan roskaamatta ja että he kierrättäisivät roskia. KIITOS!!!!

  3. Hienoa että puututaan tämmöseen asiaan.Hieno asia! Itse aijon nykyään suojella luontoa enemmän 🙂 Tämä kannustaa varmasti monia olla roskaamatta luontoa!

  4. Teksti oli todella mielenkiintoinen! Tekstissä puhuttiin tärkeästä aiheesta ja hyvin! Olisi hyvä jos kaikki ymmärtäisivät että kierrättäminen kannattaa,eikä roskaamisella saavuta mitään hyvää! Kiitos että kannustatte ihmisiä olemaan roskaamatta!

  5. On kyllä hyvä artikkeli. Yk on tehnyt hyvää työtä ja varmasti tulee jatkamaankin sitä. Muutenkin artikkelissä on hyviä perusteluja.

  6. On kyllä hyvä artikkeli. Yk on tehnyt hyvää työtä ja varmasti tulee jatkamaankin sitä. Muutenkin artikkelissä on hyviä perusteluja!

  7. Tämä sisältö on hyvää ja valaisevaa jonka jokaisen ihmisen kannattaisi lukea koska ilmastonmuutos,rotusyrjintä ja ylipäätäänsä turvallinen elämä on tärkeää ja hyvä tietää ja kaikkien maailman ihmisten, joista jotkut eivät aina ymmärrä sitä minkä kaikkien pitäisi ymmärtää.Kaikilla maailman ihmisillä on oikeus siihen kaikkeen mitä yk tavoittelee.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*