Saksalaisten vierailu Sääksjärvellä:”Odotin, että Suomessa on kylmä ja täällä on kylmempää kuin oletin.”

imgp6172_reetamari
Kuvassa (vasemmalta oikealle) Jannes Hübner, Nikolaus Otto Gründahl ja Milat Demirkapi

Maanantaina Suomeen saapui joukko saksalaisen Hermann-Böse-Gymnasiumin oppilaita ihmettelemään suomalaista menoa. Osa heistä oli koulumme saksanopiskelijoille jo ennestään tuttuja Saksassa vietetyltä viime viikolta. Saksalaiset tulivat tiistaina Sääksjärven koululle ihmettelemään suomalaisen yhteiskoulun arkea.

Aamusta olin Jannesin, Nikolausin ja Milatin kanssa englannintunnilla ja keskustelin heidän kanssaan tulevasta viikosta ja heidän odotuksistaan sitä ja Suomea kohtaan. Ensimmäisenä he mainitsivat sen, että Suomessa on todella kylmä verrattuna Bremeniin, jossa on kuulemma tällä hetkellä ollut poikkeuksellisen lämmintä vuodenaikaan nähden. ”Odotin, että Suomessa on kylmä ja täällä on kylmempää kuin oletin”, totesi Milat. Suomalainen luonto on kuulemma todella kaunis ja täällä on enemmän metsiä kuin he olivat odottaneet. Paikkojen nimet ja kieli ylipäätään oli heidän mielestään outoa ja vaikeaa. Koulussa heissä ihmetystä aiheutti se, että kengät pitää luokkaan mennessä ottaa pois jalasta ja opettajia voi kutsua heidän etunimillään.

imgp6194_reetamari
Iloisia saksalaisia pihalla nauttimassa Suomen viileästä ulkoilmasta.

Välitunnilla kävimme useamman saksalaisen voimin ihmettelemässä mopoja ja muita menopelejä pihalla. Seuraava oppitunti joka oli fysiikkaa, herätti pojissa suurta ”innostusta”. Kolmenkymmenen minuutin välitunnilla jutustelimme saksalaisten kanssa ja vierailimme tukarikahvilassa. Marlenen mielestä Suomessa on todellakin kaunista ja hän odotti innolla huomista saunomista ja uimista sen jälkeen. Lasse mainitsi sään olevan jäätävän kylmä ja hänkin oli innoissaan tulevasta saunomisesta. Ruoka kuulemma on täällä paljon kalliimpaa ja hän myös kehotti kaikkia käymään Saksassa.

Välitunnin jälkeen menimme yhteiskuntaopintunnille ja siellä Lassea taisi kiinnostaa Facebook hieman enemmän kuin Ideaparkin vaikutukset Lempäälän kuntaan. Yhdeltä veimme saksalaiset kotitaloudenluokkaan, jossa he pääsivät leipomaan. Illalla he menivät frisbeegolfaamaan ja keskiviikkona oli vuorossa paljon odotettu saunominen ja uinti. Keskiviikon ja torstain he viettivät Lempäälän lukiossa, Bremeniin takaisin lähtö oli edessä perjantaiaamuna. Viime viikko heidän kanssaan saksassa oli mahtava ja heidän käyntinsä täällä oli todella hauska ja opettavainen kokemus.

Reetamari Pesonen