Sääksjärven koulu mukana Nuorten parlamentin istuntopäivässä

23.3.2018 järjestettiin Nuorten parlamentin istuntopäivä Helsingin Eduskuntatalolla. Myös Sääksjärven koulusta lähti kaksi edustajaa paikanpäälle, oppilasedustaja Viivi Nikunoja ja toimittajaoppilas Elli Kuoppala, mukanaan opettaja Kati Raski.

Päivän ohjelma oli seuraavan lainen. Ensin ilmoittauduttiin turvatarkastuksen yhteydessä sisään. Sen jälkeen sai mennä syömään maksutonta aamiaista Eduskuntatalon kahvilaan. Tähän asti kaikki edustajat olivat samassa tilassa. Sieltä kuitenkin lähdettiin eri poluille. Opettajilla oli omaa ohjelmaansa samaan aikaan, kun edustajat olivat omia tehtäviään suorittamassa.

Toimittajaoppilaat pääsivät kyselemään kansanedustajilta itse keksimiään kysymyksiä. Toimittajat jaettiin kahteen eri tilaan, A-auditorioon ja Laki+Pykälä nimiseen tilaan. Sääksjärven koulun toimittajaoppilas Elli Kuoppala päätyi Laki+Pykälään, jossa paikalla olivat Suomen kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah, Vihreiden kansanedustaja Hanna Halmeenpää, SDP:n puheenjohtaja Antti Lindman, keskustan puheenjohtaja Antti Kaikkonen ja perussuomalaisten edustaja Ville Tavio. Puheenjohtajana tilaisuudessa toimi Antti Virrankoski. Tilaisuudessa monet eri toimittajat pääsivät kysymään kysymyksensä, mutta kaikille aikaa ei riittänyt. Onneksi Sääksjärven koulun edustaja pääsi esittämään kysymyksensä.

Samaan aikaan oppilasedustajat tutustuivat valiokuntien toimintaan. Viivi Nikunoja pääsi tutustumaan Suureen valiokuntaan.

”Istuimme pääosin isossa salissa ja saimme mahdollisuuksia kysellä ensin Suuren valiokunnan puheenjohtajalta kysymyksiä. Sen jälkeen pidimme niin sanottua kokousta, jossa oli paikalla ministeri Sampo Terho”, Viivi kertoo. Suoraan tämän jälkeen Viivi ja muut oppilasedustajat lähtivät harjoittelemaan täysistuntosalissa tulevan täysistunnon menetelmiä.

Pienen virvoketauon jälkeen oli Nuorten parlamentin täysistunnon vuoro, joka pidettiin kyselytunnin muodossa. Vaikka kyselytunnilla ei yleensä äänestetä mistään, pääsivät oppilasedustajat äänestämään kolmen asian suhteen. Oppilasedustajat istuivat alhaalla poliitikkojen paikoilla, toimittajaoppilaat alalehterillä ja opettajat ylälehterillä. Paikalla oli myös kutsuvieraita alalehterillä ja median väkeä medialehterillä puhemiehen ja ministerien lisäksi. Jutun alhaalta löytää linkin, josta voi katsoa koko täysistunnon ja sen materiaalit.

Täysistunnon jälkeen Puhemies kutsui kaikki lounaalle vastaanottoon. Sääksjärven koulun edustajat eivät jääneet lounasta syömään muiden aikataulujen takia. Päivän päätteeksi olisi vielä ollut mahdollisia kansanedustajatapaamisia, mutta siihenkään Sääksjärven koulu ei osallistunut.

”Fiilis oli mahtava. Kaikki meni juurikin suunnitelmien mukaan ja aikataulutus oli oikea. Olen otettu koko päivästä ja siitä, että sain mahdollisuuden tutustua eduskuntaan ja siitä, että tunsin oloni erittäin turvalliseksi talossa vartijoiden ja muun henkilökunnan toimesta. Apua sai joka nurkan takaa”, Viivi kommentoi koko reissun jälkeen.

Täysistunnon kokonaisvideo:     https://areena.yle.fi/1-4261944