Sääksjärven koulu 80 vuotta

Sääksjärven koulun 80-vuotista taivalta juhlittiin torstaina 16.11. 80 oppilasta sekä joukko opettajia oli suunnitellut ja käsikirjoittanut näytelmän ja esityksen, joka esitettiin sekä koulupäivän aikana oppilaille, että illalla kutsuvierastilaisuudessa. Lisäksi koululounaana oli vähänjuhlavampi ateria, ja jokaiselle oppilaalle oli pala kakkua.

Haastattelin juhlan päävastaavia, ala-asteen luokanopettajia Sirpa Neuvosta ja Niina Seliniä. He kertoivat alusta asti olleen tiedossa, että 80-vuotisen koulun kunniaksi pidettäisiin esitys, jonka järjestämisessä ja toteutuksessa olisi oppilaita mukana. Kesällä Niina oli saanut lisäksi idean lisätä esitykseen koulun historian lomaan osia Seitsemästä veljeksestä.

Projektia hiottiin koko syksyn. Äidinkielenopettajat Liisa Arvonen ja Katariina Hämäläinen hioivat ja kokosivat käsikirjoitusta, josta ehdittiin tehdä kolme versiota ennen lopullista, joka nähtiin juhlassa. Käsikirjoitusta jouduttiin yksinkertaistamaankin jonkin verran, että se saatiin sopimaan. Opettajia oli lisäksi mukana muun muassa kuvataideopettaja Hanna Szanti, käsityöopettaja Minna Hankala-Vuorinen, musiikinopettaja Jyrki Honkonen sekä muutamia muita opettajia myös ala-asteen puolelta.

Oppilaita oli mukana myös joka luokka-asteelta. Sirpa ja Niina kertoivat, että ala-astelaisia oli helpompi saada mukaan esitykseen kuin yläastelaisia.

Päivän esityksen päätteeksi oli entisen rehtorin Seppo Siitosen ja johtajaopettaja Väinön haastattelu, jossa he kertoivat ajastaan Sääksjärven koululla sekä siitä, millaiseksi koulu on kehittymässä. Iltajuhlassa oli haastattelun tilalla Seppo Siitosen puhe, ja juhlaa ennen oli virallisille kutsuvieraille kahvitilaisuus kotitalousluokassa. Iltajuhlassa myös julkistettiin Sääksjärven koulun historiikki, johon on koottu muistoja ja vaiheita koulun historian varrelta.

Iltajuhlaan oli tullut väkeä suunnilleen saman verran kuin oli toivottukin. Vieraina oli muun muassa eri koulujen rehtoreita, kunnan päättäjiä, koulumme entisiä opettajia, yhteistyökumppaneita, läheisten päiväkotien henkilökuntaa ja lehden julkisen kutsun kautta tulleita entisiä oppilaita ja muita kiinnostuneita. Kirjoja myytiin juhlan aikana yli 80 kappaletta 500 kirjan painoksesta. Sen jälkeen kirjoja on ostettu muun muassa kouluihin  ja kirjastoihin yksityiskäytön lisäksi.

Loppujen lopuksi juhla oli hyvin onnistunut tapahtuma. Onnea Sääksjärven koulu 80 vuotta!