Rauhanturvaaja vierailulla Jopo-luokalla

cof

Luutnantti Joni Myllyniemi tuli kertomaan Jopolaisille omista kokemuksistaan rauhanturvaajana 9.10. 2017. Hän on ollut sekä Kosovossa 2010 että Libanonissa 2017, kotiutuen tämän vuoden heinäkuussa. Kuulimme omakohtaisia kokemuksia koulutuksesta, työnteosta ulkomailla, joukkuehengestä ja työmotivaatiosta. Myös englannin kielen opiskelun tärkeys nousi esille Joni Myllyniemen puheissa.

Rauhanturvaajiksi etsitään kaikkien ammattien harjoittajia, niin kokkeja kuin rakennustyöläisiäkin. Rauhanturvaajan työ on raskasta niin fyysisesti kuin henkisestikin. Seisominen 37 asteen helteessä portilla vartiossa päivittäin 6 kuukauden ajan, ei sovi kaikille. Yksityisyyttä leireillä ei juurikaan ole, rauhanturvaajat jakavat huoneet, suihkut sekä oleskelutilat. Kerran kuukaudessa vietetään vapaapäivä oman joukkueen kanssa. Useimmiten syömällä hyvin läheisessä kaupungissa, pelaillen jalkapalloa jne. Joukkuehenki rauhanturvaajien kesken on aivan ainutlaatuista; kertoi Myllyniemi.

Jos olet pikkuflunssassa tai kädestäsi on murtunut peukalo, työtehtävät hoidetaan silti.  Kurkkusalaatit

( vihreä maastokuviopuku ) päälle ja työtehtäviin!

Naisia on toistaiseksi noin 1 viittätoista miestä kohden. Naisia toivotaan enemmän rauhanturvaajiksi. Esimerkiksi, jos pitää tarkistaa porteilla nainen, niin vain toinen nainen saa tehdä tarkistuksen. Myös paikallisiin ihmisiin pyritään luomaan hyvät suhteet ja silloin rauhanturvaajina olisi hyvä olla molempia sukupuolia.

Isot kiitokset Joni Myllyniemelle mukaansa tempaavasta esityksestä ja lahjoittamastasi ajasta Sääksjärven Jopolaisille!

Tietoa rauhanturvaajan työtehtävistä kiinnostuneille:

Porin prikaatin Kriisinhallintakeskus Säkylässä kouluttaa rauhanturvaajat ennen operaatiota. Puolustusvoimien palkatuille työntekijöille kriisinhallintatehtävät ovat osa sotilasuraa. Palveluksen jälkeen Porin prikaati järjestää operaatioissa olleille kotiuttamiskoulutuksen.

Sotilaallisen kriisinhallinnan toimintavalmiuteen hyväksytään vuosittain vajaat 2 000 hakijaa. Hakijoista noin 600 valitaan vuosittain koulutukseen ja operaatioon.

Porin prikaatin Kriisinhallintakeskus Säkylässä kouluttaa rauhanturvaajat ennen operaatiota. Rauhanturvaajiksi valittujen palvelussuhde kestää tavallisesti 6 – 12 kuukautta kerrallaan. Puolustusvoimien palkatuille työntekijöille kriisinhallintatehtävät ovat osa sotilasuraa. Palveluksen jälkeen Porin prikaati järjestää operaatioissa olleille kotiuttamiskoulutuksen.

Yleiset kelpoisuusehdot

• Suomen kansalaisuus
  • hyvin (arvosana vähintään 3/3, vanhalla asteikolla tyydyttävä/tyydyttävä) suoritettu varusmiespalvelus tai naisten vapaaehtoinen asepalvelus
  • moitteettomat elämäntavat, ei merkintöjä rikosrekisterissä
  • hyvä terveys ja fyysinen kunto
  • BMI-painoindeksi enintään 30
  • 12 minuutin juoksutestissä vähintään 2 300 (esikunta-, valvonta- ja tukitehtävät) tai 2 500 metrin tulos (operatiiviset tehtävät)
  • ei voimakasta yliherkkyyttä ulkoiselle tekijälle, kuten ampiaisenpistolle, ruoka- tai lääkeaineille
  • EU:ssa tai ETA valtiossa myönnetty ajo-oikeus, vähintään B-luokka, ei lyhytaikainen, C-luokan ajo-oikeus katsotaan eduksi

Yleinen kielitutkinto

Reservin upseereilta, kaikilta poliisitehtäviin hakeutuvilta poliiseilta sekä päällystötehtäviin hakeutuvilta edellytetään hyvää suullista ja kirjallista englannin kielen taitoa. Englannin taito pitää osoittaa suorittamalla opetushallituksen järjestämä yleinen keskitason (3-4) kielitutkinto (YKI). Tutkinnot ovat maksullisia. Tutkintomaksua ei korvata.

2 Kommentit

1. Liikuttava kuva tuo, joka näkyy taustalla; Pikkutytön ja rauhanturvaajan kohtaaminen. Kiva, kun jutussa oli myös faktatietoja rauhanturvaamisesta.

2. Asia oli mielenkiintoinen ja ja yllätyin kuinka monta hakee rauhanturvaajaksi ja omasta mielestäni myös olisi hyvä olla enemmän naisia, koska se ei välttämättä ole pienten lapsien mielestä mukavaa kun iso pitkä mies esimerkiksi tulee juttelemaan.