Kiinan kikatusta

Tammikuussa Sääksjärven koululle saapui kiinan kielen opettaja, joka tuli opettamaan ekaluokkalaisia osana Kikatus-hanketta (kieli- ja kulttuurikasvatus). Kikatuksen tavoitteena on mm. lisätä kiinnostusta ja myönteisyyttä uusiin kieliin sekä auttaa lapsia kasvamaan maailmankansalaisiksi. Minulle suotiin tilaisuus seurata yhtä puolen tunnin mittaista kiinanopetustuokiota ja myöhemmin aamupäivällä sain haastatella opettajaa enemmänkin. 

Luokalle, jossa kävin, oppitunti oli jo toinen kerta kiinaa opetellessa. Tästä syystä tunti alkoi tutuilla kiinankielisillä tervehdyksillä suuntaan ja toiseen. Sitten siirryttiin uuteen asiaan: itsensä esittelyyn. Oppilaat oppivat uusia lauseita taululle asetettujen kartonkien ja videoiden avulla, mutta tietysti oikeassa elämässä puhuminen tuottaa parhaat tulokset. Opettaja kyseli lapsilta heidän nimiään kiinaksi, ja lapset oppivat vastaamaan. Harjoittelun jälkeen taululle ilmestyi erilaisia kiinankielisiä merkkejä. Ykkösluokkalaisille opetettiin merkkien tarkoituksia miettimällä, miltä jokin asia näyttää, sitten etsittiin sen näköistä merkkiä taululta. 

Haastattelua varten olin valmistanut muutaman kysymyksen. Koulutuksestaan opettaja kertoi kattavasti: hän kävi yläasteen ja yliopiston Kiinassa. Suomessa hän syvensi koulutustaan pienten lasten opettamista varten, ja nykyisin toimii oman äidinkielensä opettajana. Seuraavaksi kysyin, miten lapset ottivat uuden kielen vastaan. Lapsille uuden oppiminen on helppoa avoimien mielien ansiosta.  Opettaja myös mainitsi, että pienet ovat hyviä matkimaan, jolloin erilaisten äänteiden opettamisesta tulee huomattavasti helpompaa. Vaikeuksia kohdatessaan perheen tuki ja eteenpäin katsominen auttoi selviämään. Ystävällinen työympäristö tuo motivaatiota, mutta isona kannustavana tekijänä toimii lapset ja heidän intonsa oppia. Kysyessäni lähiaikojen suunnitelmista hän kertoi kiertävänsä kevään opettamassa kiinaa ja suomea Lempäälän ja Tampereen kouluissa, jossa hänen yleinen työkuvansakin on. 

(Visited 59 times, 1 visits today)

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*