Kansainvälisiä Vieraita Sääksillä

Sääksjärven kouluun saapui tutustumaan kolme vierasta: australialainen Linda, New Yorkissa opettava Besim ja Tampereella työskentelevä Shirim. He juttelivat myös parin Sääksyttimen oppilaan kanssa lehden toiminnasta. Heidän kouluissaan ei ole lainkaan Sääksyttimen kaltaista oppilasjohtoista lehteä, mutta, omien sanojensa mukaan, saattaisi olla oppilaita, joita se kiinnostaisi. Rennon juttutuokion loputtua otimme yhteyttä yhteen opettajista sähköpostitse. Haastattelu Lindasta on käännetty vapaasti suomeksi.

Missä koulussa opetat?

“Opetan julkisessa koulussa nimeltä New South Walesissa, Australiassa. Koulu sijaitsee maalaismaisessa kaupungissa.”

Minkä ikäisiä oppilaasi ovat?

“Opetan 12-vuotiaista 18-vuotiaisiin oppilaisiin eli luokkia 7-12.”

Kävittekö jossakin muualla Suomen-matkanne aikana?

“Kyllä! Ennen opetuskurssin alkamista kävin Pohjois-Suomessa – Rovaniemellä (Joulupukki!), Saariselässä ja Ivalossa. Yhtenä päivänä satoi lunta, mikä oli hienoa, koska en ole ennen nähnyt sitä!”

Millainen Suomi oli? Piditkö siitä?

“Mahtava! Rakastin kaikkea tässä maassa! Ymmärsin myös sisun merkityksen – pidän maanne tavasta olla rohkea ja tehdä kaikki, mitä vaaditaan asian saavuttamiseksi.”

Mikä Suomen koulujärjestelmässä yllätti sinut?

“Kuinka paljon opettajia kunnioitetaan sekä heille annettu vapaa päätösvalta opetussuunnitelman toteuttamisessa. Myös ilmainen kouluruoka oli vaikuttavaa. Australiassa se olisi ennenkuulumatonta!”

Onko jokin asia mielestäsi Australiassa Suomea paremmin?

“Meillä on enemmän rantoja ja aurinkoa, joita kaipasin. Australian kesät ovat mahtavia uimiseen, patikoimiseen ja auringonsäteissä kylpemiseen!”