Jos minun pitäisi nyt äänestää

Eduskunta on minulle hieman outo käsite. En ymmärrä, mitä kaikkea eduskunta sisältää, enkä sitä, kuinka asiat siellä hoidetaan.  

Vaalit ja eduskunta ovat yllättävän vähän esillä nuorille. Niistä ei juurikaan puhuta uutisissa eikä lehdissä, vaikka eduskuntavaalit ovat tänä keväänä. Minäkin olen aktiivinen nuori; luen ja katson uutisia, mutta silti minulle on epäselvää, miten nämä hommat toimivat, sillä näistä asioista ei puhuta ehkä niin paljoa kuin pitäisi. On kyllä olemassa erilaisia puheohjelmia, joissa vieraina käy puolueiden puheenjohtajia, jotka kertovat oman kantansa ja selittävät yleisesti, mitä on meneillään.

Eduskunta on Suomen parlamentti, joka valvoo hallituksen toimintaa. Hallitus koostuu pääministeristä ja muista ministereistä, ja sitä kutsutaan valtioneuvostoksi. Seuraavaksi kirjoitan Suomen kuudesta suurimmasta puolueesta. Kerron hieman heidän nettisivuistaan ja siitä ymmärränkö tavallisena Suomen kansalaisena ja teininä niistä mitään.

Ensimmäisenä Suomen suurimpana puolueena on Suomen keskusta, jota johtaa Juha Sipilä. Keskustan nettisivut ovat selkeät ja kivasti väritetty. Hieman minulle jäi vielä epäselväksi, mikä heidän ydinideansa on.

Kansallisen kokoomuksen puheenjohtaja on Petteri Orpo. Kokoomuksen sivut ovat hieman epäselvät eikä niistä jäänyt hyvää vaikutelmaa. En löytänyt sivuilta ollenkaan, mitä kokoomus ajaa vaaleissa. Tai ehkä se siellä luki, mutta niin epäselvästi, etten ymmärtänyt.

Antti Rinne johtaa Suomen sosialidemokraattien puoluetta eli SDP:tä. Heillä oli hienosti väritetyt nettisivut, mutta hieman epäselvät. Sivuilta ei löytynyt selkeää tietoa, mikä heidän pääajatuksensa on ja mikä on heidän vaalikampanjansa.

Puolue nimeltä Sininen tulevaisuus on Suomessa neljänneksi suurin, ja sitä johtaa Sampo Terho. Sinisten nettisivut ovat todella selkeät ja teksti kirjoitettu niin, että sen myös tavallinen ihminen ymmärtää.

Perussuomalaisten nettisivut ovat hieman epäselvät. Hetken jouduin etsimään, mitä he ajavat takaa. Mutta kun pääsee oikealle sivulle, on se hyvin selkeällä yleiskielellä kirjoitettua. Perussuomalaisten puheenjohtajana toimii Jussi Halla-Aho.

 

Viimeisenä puolueena, josta kerron, on Vihreä liitto. Se on Suomen kuudenneksi suurin puolue ja sen puheenjohtajana toimii Pekka Haavisto. Vihreiden nettisivut eivät olleet kovin käytännölliset. Sieltä en paljoa tietoa löytänyt Vihreistä. Se vähä, jonka löysin, oli todella epäselvästi kirjoitettu, enkä ymmärtänyt sitä.

Kaikista näistä kuudesta äänestäisin nyt Sinistä tulevaisuutta. Heillä oli parhaat nettisivut ja heidän kantansa oli kirjoitettu selkeästi. Tykkäsin myös nettisivujen sommittelusta ja selkeydestä.

Tämän aiheen valitsin, koska olen pian äänioikeutettu ja minun olisi hyvä ymmärtää nämä asiat. Vaikka hainkin paljon tietoa, en vieläkään ymmärrä kaikkea, mutta haluaisin kyllä. Olisi kiva, jos kouluissa selitettäisiin Suomen hallituksen toiminta niin, että kaikki sen ymmärtäisivät.

Haluaisin vaikuttaa itse parempaan Suomeen ja saada kouluihin paremmat opiskelumahdollisuudet. Haluaisin myös vaikuttaa politiikassa ja saada jonkun kuuntelemaan ideoita. Olisi myös Suomelle hyödyllistä, että hallitus ja eduskunta kuuntelisivat tavallisten kansalaisten mielipiteitä, ettei niistä heti sanottaisi mitään pahaa. Sillä tiedän, että varmasti on ollut hyviäkin ehdotuksia, mutta eduskunnassa ei vain ole aikaa lukea niitä kaikkia.

 

Lähteet:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Hallitus

https://fi.wikipedia.org/wiki/Hallitus_(politiikka)

https://fi.wikipedia.org/wiki/Eduskunta

https://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_Suomen_puolueista

https://www.keskusta.fi/Suomeksi/Tutustu-Keskustaan

https://www.kokoomus.fi/tietoa-kokoomuksesta/

https://sdp.fi/fi/tutustu/tietoa-sdpsta/

https://www.sininentulevaisuus.fi/

https://www.perussuomalaiset.fi/tietoa-meista/arvomaailmamme/

https://www.vihreat.fi/

Kuva: https://www.wikipedia.org

(Visited 47 times, 1 visits today)

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*