Hävikki-Battle Sääksjärven koulussa

Viimeviikolla ysiluokkalaisia oppilaita puhutti paljon Hävikki-Battle. Kyseessä oli skaba, jossa tulisi laittaa ruokaa hävikkiruoasta, eli raaka-aineista, joita oltaisiin kaupassa heittämässä pois. Battlen tavoitteena oli avata nuorten ja myös aikuistenkin silmiä, että kuinka paljon ruokaa oikeasti heitetään pois.

Hävikki-Battlea on järjestetty myös muissakin kouluissa ympäri Suomea. Tänä syyskuussa Battleen osallistui 100 koulua ja 6000 yhdeksäsluokkalaista. Hävikkiraaka-aineet tarjoilivat S-ryhmän myymälät. Kotitalouden tunneilla oli tarkoitus tehdä kahden ruokalajin ateria, ja yhdeksäsluokkalaiset saivatkin loihdittua niistä maittavia aterioita.

Kävin haastattelemassa Pia Mikkolaa, kuka hoiti Hävikki-Battlea Sääksjärven S-marketin puolesta. Kysyin häneltä, mitä hän oli mieltä tästä tapahtumasta.

”Olemme ottaneet asian vastaan positiivisin mielin. On kiva tehdä koulun kanssa yhteistyötä ja tämä kilpailu varmasti kasvattaa nuoria ymmärtämään, että kaikkea ei kannata aina heittää pois. On tulevaisuuden kannalta huono juttu, jos ruokaa heitetään paljon roskiin. Tuntuu pahalta laittaa kasviksia ja hedelmiä hävikkiin, jos ovat vain vähän nahistuneet.”

Myös koulumme oppilailla oli mielipiteitä skabasta. Suurimmasta osasta oli kiva olla osallisena Battlea. Ennakkoluuloa raaka-aineista oli jonkin verran liikkeellä, mutta loppujen lopuksi pahasti nahistuneita tai oikeasti pilaantuneita tuotteita oli hyvin vähän. Kyselin myös oppilaiden kotien tottumuksista heittää ruokaa pois ja miten he voisivat estää hävikkiä.

”Yleensä pyrimme säästämään ruokaa. Hävikin lisääntymistä voisi vähentää ostamalla vähemmän tavaraa jääkaappiin.”

”Meillä ei juurikaan heitetä ruokaa hukkaan. Kannattaa ostaa ruokaa vain, jos tietää niiden tulevan käyttöön.”

Oppilaiden lisäksi kotitalouden opettajat Kati Raski ja Katja Harjunpää olivat innoissaan tapahtumasta.

”Oli tosi hauska nähdä oppilaiden innostus Hävikki-Battlesta. Aluksi oli hieman kaoottista, kun ei yhtään tiennyt mitä aterioiden kanssa tapahtuu”, kertoo Katja.

”Maanantaina oli kyllä jännittävät oltavat. Kerta kerralta alkoi kuitenkin sujua paremmin”, lisää Kati.

Kotitalouden opettajat olivat positiivisin mielin lähtemässä Hävikki-Battleen vielä uudestaankin, jos sellainen mahdollisuus tulee.

Tapahtuma oli hyvin mielenkiintoinen seurata sivusta sekä olla itse mukana tekemässä ruokaa. Ajatus Battlen takana oli myös tärkeä. S-marketeista saa syyskuun loppuun vielä Hävikki-pusseja, jotka sisältävät normaalisti hävikkiin meneviä tuotteita.

Annika 9B

2 Kommentit

1. RUOKAA EI SAA HEITTÄÄ ROSKIIN ruokaa en ikinä pysty jättämään yli koska tiedän että joissain maissa ei saada tarpeaksi ruokaa. itse en osaa vielä ruokaa hyvin tehdä, mutta ysiluokkalaiset tekivät hyvän teon.

2. Hyvä artikkeli. meillä kun käydään kaupassa niin otetaan muovipussi ja käytetään sitä myöhemmin roskapussina. yleensä ei jää rokaa kun syödään. olisin itse halunnut osallistua Hävikki battleen koska olisi ollut kivaa auttaa luonnon hyvin vointia