Hakkarin yläkoulusta Rion paralympialaisiin -lempääläinen teki historiaa!

Espoolainen Tiina Salmi oli ensimmäisenä suomalaisena  apuvälineteknikkona töissä Ottobockin teknisessä tiimissä Rion paralympialaisissa Brasiliassa. Tiina palasi kuukauden työmatkalta viime perjantaina.paralympialaiset_sari_ulrikan_tuttu

Yläkoulun Tiina Salmi (ent. Lähde) kävi Hakkarissa, josta hän
jatkoi lukioon. Lukio ei tuntunutkaan omalta jutulta ja Tiina  päätti tehdä päiväkodissa töitä. Vuosi venyi kahteen.  Työtä tehdessä idea au pairina alkoi hautua ja ystävänsä päästyä ylioppilaaksi, Salmi lähti Mallorcalle au pairiksi. Yläkoulua käydessä Tiina haaveili sosiaalikasvattajan opinnoista. Mutta työskenneltyään lasten parissa 3 vuotta, hän tuli toisiin aatoksiin. Tiina haki ja pääsi käsi- ja taideteolliseen, josta sitten valmistuikin keramiikka-alan artesaaniksi vuonna 1998.  Tiinan tie vei pääkaupunkiseudulle ja erilaisiin työpaikkoihin. Hän toimi mm. ohjaajana sekä opettajien sijaisena.

Aikuisopiskelijaksi Metropolian ammattikorkkeakouluun Tiina päätyi 31 vuotiaana ja valmistui sieltä 3,5 vuoden opiskelujen jälkeen apuvälineteknikoksi. Työura alkoi jo vuosi ennen valmistumista Respectalla alaraajaproteesien valmistajana. Kolme vuotta sitten kansaivälinen suuryritys, Saksalainen Ottobock, osti Respectan ja tie paralympialaisiin aukesi. Ottobock on ollut yhteistyössä paralympialaisten kanssa jo 14 kertaa. Yritys tarjoaa paralympiaurheilijoille ilmaiseksi sekä kilpailutarvikkeiden,  että  päivittäisten apuvälineiden huollon ja korjauksen, ja tarvittaessa myös uusinnan.

Urheilijoita paralympialaisissa oli 4350 ja teknikoita ympäri maailman noin 100, 31 eri maasta. Paralympialaisissa teknikot tekivät noin 2400 korjausta urheilijoille, aina pyörätuolien kumien täytöstä vaativampiin proteesien korjauksiin tai uusimisiin. Teknikot tutustuivat toisiinsa ja heistä kasvoi suuri Ottobock –perhe joka oli Tiina Salmen mielestä yksi hienoinmista kokemuksista työmatkalla.  Suuren vaikutuksen teki myös urheilijoiden sinnikkyys ja palo kyetä uskomattomiin suorituksiin rajoitteistaan huolimatta, elämäntapa josta meidän kaikkien tulisi ottaa oppia. Englannin kielellä tutustuttiin ja tehtiin töitä. Teknikot ehtivät hieman turistikohteisiinkiin tutustumaan, mm. omatoimiretki  Sokeritoppavuorelle ja Ottobockin järjestämä käynti Kristus-patsaalle.

Suomalaisiin urheilijoihin ei Salmi juurikaan ehtinyt tutustumaan, ilmeisesti välineet olivat kunnossa! Viisinkertainen maailmanmestari ratakelaaja Leo-Pekka Tähti pääsi Tiinan kanssa yhteiskuvaan iltaharjoituksissaan.

Yksi matkan yllätyksistä oli ollut se, kuinka makeita brasilialaiset jälkiruuat voivat olla. Yhtään niistä, mitä Tiina Salmi maistoi, ei voinut syödä loppuun. Kokemuksena Brasilian työmatka oli upea ja avartava kokemus ja Tiinan  haaveissa siintää Tokion 2020 paralympialaiset.

Sari-Ulrika Tenhunen